Wykonanie
Przepis do wykorzystania latem, ale chciałam się nim podzielić przy okazji otwarcia ostatniego słoiczka ..Składniki :2800 g węgierek (waga po wypestkowaniu)750 g
cukru200 g
gorzkiej czekolady60 g
kakaoPrzygotowanie :
Śliwki kroimy w mniejsze kawałki, zasypujemy
cukrem i odstawiamy na 2 godziny, aż puszczą sok. Następnie gotujemy je na małym ogniu przez 1,5 godziny. Kolejnego dnia znów smażymy
śliwki przez około 30 minut lub dłużej, aż całość zgęstnieje.
Śliwki studzimy, miksujemy za pomocą blendera. Ponownie stawiamy na gaz, kiedy będą bardzo gorące dodajemy połamaną
czekoladę i
kakao. Gorącą czekośliwkę przekładamy do słoików, dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Powiązane wpisy:Sernik z
białą czekoladą i
żurawinamiBananowo-
czekoladowe placki owsianeSzarlotka królewskaOwsianka
czekoladowo-bakaliowa